vleermuizenkastje maken

 

 

In de schemering van een mooie zomeravond maken vleermuizen, op jacht naar insecten, indrukwekkende buitelingen door de lucht.

Vleermuizenkast

Bied hen met deze vleermuizenkast een slaapplaats aan en laat u verrassen door hun capriolen.

Vleermuizen zijn erg gevoelige dieren, die hoge eisen aan hun woonruimte stellen. Het maken van een vleermuizenkast moet daarom zorgvuldig gebeuren. Deze Landlevenkast is gemaakt van onbehandeld hout. Om de levensduur te verlengen kunt u de buitenkant van de kast met een bruine of groene milieuvriendelijke beits bewerken.
De binnenkant van de kast moet een ruw oppervlak hebben, waaraan de vleermuis zich met de nagels van zijn achterpoten kan vastklampen. In plaats van ruw hout kunt u ook gladder hout gebruiken en dat met horizontale zaagsneden bewerken.
Vleermuizen houden van een warm, behaaglijk onderkomen. Zorg er daarom voor dat de kast tochtvrij is en maak hem waterdicht met een loodslap over de bovenzijde. De in de werkbeschrijving gegeven maten van de kast mogen iets afwijken. Zorg er wel voor dat de invliegspleet niet breder is dan 1,5 cm. Daarmee voorkomt u dat de vleermuis concurrentie krijgt van kleine zangvogels.

Tekening 1

 

Tekening 2

Ophangen
De meeste kans op bewoning van uw vleermuiskast heeft u op een groot erf met meerdere bomen. Meerdere kasten ophangen in een gebied vergroot de kans op bewoning ook. Zorg wel voor een afstand van zo’n 35 meter tussen de verschillende kasten. Hang de vleermuizenkast op aan een stevige boom, op minimaal 3,5 meter hoogte. Bevestig de kast in de luwte, met de voorkant naar het zuiden of zuidwesten, zodat er gedurende de middag voldoende zonlicht op valt, want de dieren zitten graag warm.